Irti liitoksistaan / Alain Claude Sulzer

Kuva: Unsplash / Pixabay

Alain Claude Sulzer
on sveitsiläinen kirjailija, jolta on tähän mennessä julkaistu Suomessa kolme teosta. Helen Mosterin suomentama Irti liitoksistaan on näistä suomennoksista toinen.

Tarinan keskiössä on kuuluisa pianisti, Marek Olsberg, joka yhtäkkiä, kesken Berliinin filharmonian konsertin, tekee jotain täysin ennalta-arvaamatonta. Marekin elämä muuttuu kertaheitolla, mikä jo sinänsä on yllättävää, mutta vielä yllättävämpää on se, kuinka mittavasti tapahtuma vaikuttaa useiden muidenkin elämään.
"Noin kolme minuuttia ennen Hammerklavier-sonaatin, tuon pianomusiikin virstanpylvään viimeisen osan loppua, noin yhdeksän minuuttia kestäneen soiton jälkeen vähän ennen maaliin pääsyä Marek Olsberg pysähtyi odottamatta ja kohotti hitaasti kätensä. Se että kappale ei ollut lopussa vaan hän oli keskeyttänyt sen etuajassa, että nyt siis tapahtui jotain epätavallista, kävi heti selväksi jopa niille, jotka eivät olleet kuulleet tätä sonaattia koskaan aiemmin eivätkä tunteneet vielä, tai toistaiseksi, sooloesityksiin kuuluvia tapoja: Marek Olsberg sulki pianon kannen liikkeellä, joka ei jättänyt pienintäkään epäilyn sijaan päätöksen lopullisuudelle. Ja hän sanoi soinnittomalla äänellä lujaa ja kuuluvasti, ei ehkä niin kuuluvasti, että se olisi kuulunt valtavan rakennuksen viimeiseen nurkkaan saakka: "Se oli siinä."
Kaikki tapahtuu yhden päivän aikana ja juoni rakentuu taitavasti kerroksittain eri ihmisten tarinoiden varaan. Jokainen tarina sivuaa jossain kohdin Marekia ja keskeytyvää konserttia, kertomukset limittyvät yhteen kuin palat pelissä ja toistavat vuorotellen samaa teemaa kuin fuugassa, jota orkesteri solisteineen soittaa.

Henkilöiden suuri lukumäärä saattaa aluksi hämmentää lukijaa, mutta Sulzer saa nopeasti tuotua esiin kunkin persoonallisuuden, mitään sekaantumisen vaaraa ei lopulta ole. Pianistimaestron lisäksi tutustumme Estheriin ja Thomasiin, vanhaan vakiintuneelta vaikuttavaan aviopariin; vaimoltaan salaa elostelevaan Johannekseen ja tämän liikematkalla seuralaispalvelusta tilaamaan perhetyttöön Marinaan; Sophieen ja hänen kummityttöönsä Klaaraan, jotka pitkään jatkuneen kyräilyn jälkeen löytävät yhteisymmärryksen; köyhään tarjoilijapoikaan Lorenziin josta tilaisuus tekee varkaan; Marekin agenttiin Claudiukseen ja tämän kauniiseen nuoreen rakastajaan Nicoon, joiden välit rikkoutuvat juuri ennen konserttia sekä tietenkin Astridiin, työlleen omistautuneeseen sihteeriin, joka juuri konsertin alkaessa joutuu massiivisen migreenikohtauksen kouriin.

Marekin tarve päästä irti oravanpyörästä sysää liikkeelle sattumusten vyöryn joka kertautuu muutoksena kaikkien tarinan henkilöiden elämässä. Ilmisyynä saattaa olla aikataulun muutos, valheesta kiinni jääminen tai jokin muu aivan mitätön pikkuseikka, mutta jollain tavalla maagisesti Marekin ajatuminen taitekohtaansa sysää kaikki muutkin liikkeelle uusiin, yllättäviin suuntiin. Aivan kuin keskushenkilön äkillinen tarve romahduttaa julkisivu ja palauttaa elämä omiin käsiin, yksinkertaisten totuuksien äärelle, leviäisi ympäristöön sentrisenä aaltona joka pakottaa kaikki toisetkin arvioimaan uudelleen sen, mitä he elämältä haluavat.

Sulzerin kerrontatyyliin kuuluu tarkkanäköinen ja lakoninen näyttäminen. Oma viehätyksensä on kappaleissa, joissa huolellisesti opus opukselta kerrotaan, mitä konserteissa on soitettu, sekä kuvauksessa järjestelmällisyydestä flyygelin valinnassa. Myös ihmisten toimintaa kuvataan pikkutarkasti tosiasioita todeten. Jollain kumman tavalla Sulzer kuitenkin kykenee samalla herättämään myös sympatiaa. Aluksi vierailta tuntuneet henkilöt alkavat tuntua samaistuttavilta ja ennen kuin huomaakaan, saattaa löytää itsensä miettimästä sattuman oikkuja ja sitä, miten pienestä kaikki joskus voi olla kiinni.



Irti liitoksistaan / Alain Claude Sulzer

Aus den Fugen ; suom. Helen Moster
Kannen kuva: Rax Rinnekangas
Lurra Editions 2014, 287 s.

Kommentit

  1. Tämän tekstisi luettuani syntyi sellainen otollinen tunne, että alkoi samaan aikaan sekä kiehtoa että ei-kiehtoa. Lähinnä tuo pikkutarkkuus on nyt se, jotain jäin miettimään. Päättelin, että se sinun luennassasi toimiko, mutta kävisikö omalla kohdalla samoin. Sehän selviää vain ....

    Hieno kirjoitus Erja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tästä ihan lempikirjaani tullut, vaikka paljon monenkinlaista taidokasta tästä löysinkin.

      Ja sekin on sanottava, että luimme tämän lukupiirin kanssa, ja siellä kaikki olivat pitäneet kirjasta, jotkut oikein paljonkin.

      Poista

Lähetä kommentti