Blogistanian Finlandia 2012

Erjan lukupäiväkirjan ehdokkaat

Blogistanian Finlandia 2012 on kilpailu, jossa nostetaan esiin bloggaajien arvostamia kotimaisia kirjoja. Tarkoitus on lisätä kotimaisen kirjallisuuden laaja-alaista lukemista. Lisää tietoa kilpailusta saa Sallan lukupäiväkirjasta, jossa myös tulokset julkaistaan keskiviikkoiltana 2.1.2012.

Erjan lukupäiväkirjan ehdokkaat vuoden 2012 palkittaviksi ovat seuraavat:


1. Syyspurjehdus / Johan Bargum, 3 pistettä
Seglats i september ; suomennos: Marja Kyrö
Tammi, 2012, 119 s.

Elin, Olof ja Harald. Kaksi hyvinvoinnin kulissit sisäistänyttä miestä ja kaunishiuksinen nainen, jolla on valta valita kumman  kanssa olla yksinäinen.

Jokaisesta henkilöstä saa helposti typistettyä hirviön; Harald elää firmalleen ja tekee töitä yötkin, Olofin moraali perustuu talouden ja kannattavuuden lakeihin. Elin jättää laivan ennen kuin se uppoaa (tai oikeammin myydään) ja vaihtaa konkurssiuhkan alla kärvistelevän yrittäjämiehen lainoja jakelevaan pankkiiriin.

Mutta tarina ei tietenkään ole näin yksioikoinen, päinvastoin. Lue lisää...

2. Joku on nukkunut vuoteessani / Kristiina Lähde, 2 pistettä
Teos, 2012, 220 s.

Eräänä aamuna herätessään nainen löytää sängystään vieraan miehen. Aika pian alkaa vaikuttaa siltä, että mies asuu samassa asunnossa, on asunut jo jonkin aikaa.

Kun kuulin tästä upean mielipuolisesta alkuasetelmasta, kiinnostuin. Sitten kirjailijaa haastateltiin aamutv:ssä ja mielikuva muuttui. Tarina alkoi vaikuttaa oikealta kliseiden sumalta: mies ei puhu, nainen ja mies eivät kohtaa, parisuhde on kulissi ja puolisot  kaavoja toistavia robotteja. Eipä paljon kiinnostanut enää, mutta olin varannut kirjan jo aiemmin ja kun se tuli, aloin kuitenkin lukea. Onneksi! Mitään näin mielenkiintoista, hauskaa ja ajatuksia herättävää en ole nimittäin lukenut pitkään aikaan.  Lue lisää...

3. Dora Dora / Heidi Köngäs, 1 piste
Otava, 2012

Hitlerin varusteluministeri Albert Speer, hänen sihteerinsä Annemarie Kempf, estraditaiteilija Himmelblau, sinfoniaorkesterin viulisti Borries ja tulkki Eero Kallankari ovat matkalla Petsamoon joulukuussa 1943. Speer ajaa, ulkona pimeässä vihmoo lunta, pakkanen kiristyy. Autossa on hiljaista, matkalaiset palelevat, jokainen miettii omiaan.  Lue lisää...

Taas vähän nolona huomaan saman minkä viime vuonnakin, eli enimmäkseen on tullut  luettua käännöskirjallisuutta. Se että kotimaassa julkaistaan paljon ja monenlaista, on mielestäni upeaa, varsinkin tänään itsenäisyyspäivänä tätä etukäteen ajastettavaksi kirjoitellessa se tuntuu tärkeältä. Mutta kaikkea ei ehdi lukea kukaan, eikä liene kovin järkevää ahdistua ajatuksesta. Parempi vain nauttia tilanteesta, että tarjolla on vaikka kuinka paljon hienoja kirjoja, jokaiselle jotakin ja vielä vähän lisää! 

Kommentit

  1. Syyspurjehdus <3

    Kiva saada muistutus tuosta Lähteestä, siitä taisin silloin alkup. tekstisi perusteella innostua.

    VastaaPoista
  2. Pidin myös Lähteestä kovasti ja oli vahvoilla, mutta ei sitten ihan kärkisijoilla kuitenkaan - vähän on kun formulakisat, tosi pienet erot huippujen kesken :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä mullakin varsinkin näiden kolmen järjestystä oli aika vaikea päättää, olisin saattanut toisena päivänä päätyä ihan erilaiseenkin listaan.

      Poista
  3. Jee, Dora, Dora! :)

    Olen ollut varovaisen kiinnostunut Lähteen kirjasta, selvästi se olisi siis lukemisen arvoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähteen kirja antoi ainakin minulle paljon enemmän mitä osasin odottaa, kokeile Sara jospa sulle kävisi samoin!

      Poista
  4. Haa, taas ihan uusia teoksia minulle. Mukavaa, kun äänet eivät ole jakautumassa ihan niin ennaltaodotetusti kuin aluksi oletin.

    Mielenkiintoisen kuuloisia kirjoja periaatteessa, Joku on nukkunut vuoteessani -alkuasetelma vain tuntuu samantyyliseltä kuin kirjassa Kun suljen silmäni. Totta kai ratkaisu, tunnelma ja ihan kaikki voi olla vastakkaiset, mutta kirjaan tarttumista hillitsee tosiaan aina se, jos on juuri lukenut samankaltaiselta tuntuvan kirjan. Sama pätee Dora Doraan. Kun sitä syksyn alussa markkinoitiin tyyliin "Jos pidit Kätilöstä, pidät Dora Dorasta!". Se riitti, nyt en ole ollenkaan kiinnostunut Dorasta, vaikka se saattaisikin olla oikeasti erilainen kuin Kätilö.

    Vaikeaa tämä kirjallinen elämä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olekaan lukenut tuota Kun suljen silmäni, mutta Kätilön ja Dora Doran samankaltaisuudet kiinnosti minua. Jännittävää, että kaksi naiskirjailijaa melkein samanaikaisesti päättää tarttua aiheeseen, josta aiemmin on kirjoittaneet melkein pelkästään miehet. Mutta varmaan se oli jotenkin ajassa. Mitenkään liikaa samankaltaisuutta ei minusta silti ollut, lue vaan Dora Dorakin!

      Poista
  5. Sinun ykkösesi on minunkin suosikkini!

    VastaaPoista
  6. Hyvä,hyvä, meillä molemmilla on Lähde listalla. Minun oli vaikea päättää kolmos sijaa, mutta valitisin kuitenkin tämän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei tämä kauhean eksaktia arpapeliä ollut mullakaan tämä järjestykseen laittaminen...

      Poista

Lähetä kommentti